Λάος

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

Στην (α)κατάλληλη στιγμή

 

Απρίλιος Το Bun Pi Mai είναι το Λαοτιανό Νέο έτος και γιορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα περίπου στα μέσα Απριλίου. Σε όλους τους ναούς γίνονται προσφορές και στους δρόμους συνηθίζουν να καταβρέχουν ο ένας τον άλλον. Στο Luang Prabang γίνονται παρελάσεις με ελέφαντες και παραδοσιακές ενδυμασίες.

 

Μάιος Την 15η μέρα, μετά το 6ο φεγγάρι γιορτάζεται η πανσέληνος και η γέννηση του Βούδα (Visakha Busa) με  προσφορές και λιτανείες με φαναράκια.

Το Bung Bang Fai  είναι από τα πιο τρελές γιορτές με μουσική χορούς, παραστάσεις στους δρόμους, ομαδικούς γάμους και ρουκέτες που πυροδοτούνται από καλάμια μπαμπού προς τον ουρανό για να καλέσουν τη βροχή από τον επερχόμενο μουσσώνα.
 

Ιούλιος Η απόσυρση των μοναχών στα μοναστήρια (Khao Phansa) διαρκει 3 μήνες και σύμφωνα με την παράδοση δεν πρέπει να μετακινούνται για να μην καταστρέφουν τους αγρούς με το ρύζι. Επίσης αυτή είναι η εποχή που οι άνδρες πηγαίνουν στα μοναστήρια για την παραδοσιακή θητεία τους εκεί.
Αύγουστος / Σεπτέμβριος Με τη γιορτή που ονομάζεται Haw Khao Padap Din αποδίδεται φόρος τιμής στους νεκρούς. Την περίοδο αυτή γίνονται αποτεφρώσεις / εκταφές ενώ δίνονται δώρα στους μοναχούς για να προσευχηθούν για τις ψυχές των νεκρών.
Οκτώβριος / Νοέμβριος Το τέλος της απόσυρσης των μοναχών στα μοναστήρια ξεκινά (Awk Phansa) και μοιράζονται δώρα και μανδύες στους μοναχούς. Πάνω σε  φύλλα μπανάνας  αφήνονται κεράκια και άλλες προσφορές στους ποταμούς.

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης γιορτής, της γιορτής των νερών (Bun Nam) γίνονται αγώνες με ταχύπλοα, κυρίως στη Vientiane,  στο Luang Prabang και στο Savannakhet.

Νοέμβριος Στη Vientiane, γιορτάζεται για μια εβδομάδα στο Pha That Luang  η πανσέληνος, με προσφορές και προς το τέλος της εβδομάδας με μουσική, πυροτεχνήματα  και φαναράκια γύρω από το ναό.
Δεκέμβριος Στις 2 Δεκεμβρίου είναι μέρα εθνικής γιορτής, για την κατάλυση της μοναρχίας. Σημαίες με σφυροδρέπανα κυματίζουν παντού. Σε ορισμένες φτωχές περιοχές οι εορτασμοί για το τέλος της απόσυρσης των μοναχών γιορτάζονται τώρα, μαζί με την εθνική εορτή για λόγους οικονομίας.
Ιανουάριος Περίπου στα μέσα Ιανουαρίου οι χωρικοί κάνουν ευχαριστίες στα πνεύματα της γης για την καλή σοδειά. (Bun Khun Khao)
Φεβρουάριος Θρησκευτική γιορτή σε ανάμνηση ομιλίας του Βούδα προς τους 1250 πεφωτισμένους μοναχούς (Makha Busa).  Οι εορτασμοί με προσφορές, φαναράκια και ψαλμούς γίνονται κυρίως σε ναούς στη Vientiane.

Στη Vientiane, στο Pakse και στο Savannakhet γιορτάζεται το Βιετναμέζικο Νέο έτος (Tet) και τα καταστήματα των Κινέζων και Βιετναμέζων παραμένουν κλειστά για 3 μέρες.

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.