Λιβύη

 

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

Απομονωμένη και παρεξηγημένη από τον υπόλοιπο κόσμο η "μεγάλη Τζαμαχιρίγια (η μεγάλη Δημοκρατία) όπως αποκαλούν τη χώρα τους οι Λίβυοι, κρατά καλά τα μυστικά της για τους καλά με υπομονή οπλισμένους ταξιδιώτες που θα αποφασίσουν να την εξερευνήσουν. Το εμπάργκο έχει πια λήξει και ήδη οι πρώτοι ταξιδιώτες αν και σπάνιο είδος για τη χώρα βρίσκονται κιόλας εκεί. Η συνεννόηση δύσκολη, και μην φανταστείτε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη γλώσσα. Η βορειοαφρικάνικη επαρχιώτικη νοοτροπία με ολίγη από σοσιαλισμό σε όλο της το μεγαλείο. Ευτυχώς υπάρχουν και αυτά τα άτιμα τα δολάρια, που ως από μηχανής θεός την τελευταία στιγμή λύνουν τα προβλήματα. Μπορεί να μην είναι η χώρα που περιπλανιέσαι ευχαρίστως, αλλά αν ξέρεις που πας, το ταξίδι θα μείνει αξέχαστο. Οι αρχαίες (ελληνικές) πόλεις στη βόρεια μεσογειακή ζώνη, είναι από τις καλύτερα διατηρημένες και ακόμα αν είστε από αυτούς που αποφεύγετε επιμελώς κάθε αρχαιολογικό χώρο, στη Μεγάλη Λέπτη, θα νιώσετε την επιβλητικότητα του χώρου. Ανατολικότερα, πέρα από τη Βεγγάζη βρίσκονται οι αρχαίες πόλεις Κυρήνη και Απολλώνια, κομμάτι κι αυτές της ελληνικής ιστορίας.

Πνιγμένη κυριολεκτικά στην άμμο, η Λιβύη απλώνεται μέχρι την καρδιά της Σαχάρας και μάλιστα τα πιο όμορφα και απομονωμένα κομμάτια της λέγεται ότι ανήκουν στη Λιβυκή επικράτεια. Αν είστε ο άνθρωπος της περιπέτειας, τότε στα Νότια της Λιβύης θα βρείτε τα πιο μαγευτικά τοπία της Σαχάρας, λίμνες στην καρδιά της ερήμου κοντά στο Ουμπάρι, απόκοσμα λαξευμένους βράχους στην έρημο Φεζάν, το σεληνιακό τοπίο στο Waw Namus και θα γνωρίσετε από κοντά τη σκληρή ζωή των Τουαρέγκ.
.


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.