Υεμένη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Πριν καταλήξετε σε οποιαδήποτε κρίση για τους ανθρώπους της Υεμένης καλό είναι να λάβετε υπόψη σας ότι ο μισός περίπου πληθυσμός δεν γνωρίζει ανάγνωση και γραφή και διαβιώνει  με λιγότερο από 2 € την ημέρα. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και αξιοπρεπείς, σε βαθμό μάλιστα που πολίτες άλλων "ευρωπαϊκών χωρών" (διαβάστε Ελλάδα) θα είχαν πολλά να διδαχτούν.  Σίγουρα, οι νόμοι του Ισλάμ που καθορίζουν σημαντικά τη ζωή των Υεμενιτών παίζουν το ρόλο τους, αλλά δεν νομίζουμε ότι είναι ο μόνος λόγος για την εδραιωμένη κοινωνική ηθική.   Ταξιδεύοντας, δεν θα αργήσετε να γίνετε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος,  και αρχικά θα σκεφτείτε ότι όλα τα "Hello, where are you from?"  μικρών και μεγάλων, δεν είναι παρά η αφορμή να σας ζητήσουν ή να πουλήσουν κάτι. Ποία η έκπληξη όμως όταν καταδεχτείτε να τους απαντήσετε, το μόνο που θέλουν, είναι να σας ευχηθούν "Welcome to Yemen". Αυτό ισχύει ακόμα και για εμπόρους στα σουκ, που θα σας γνέψουν να τους πλησιάσετε, όχι για να πουλήσουν κάποιο εμπόρευμα, αλλά για να ανταλλάξουν μια καλημέρα μαζί σας. Ακόμα κι αν νιώθετε ενοχλημένοι, ανταπαντήστε τουλάχιστον με ένα χαμόγελο και ποτέ με θυμό, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα αν θυμώσετε και ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά τριγύρω σας μπορεί να αρχίσουν να πετούν πέτρες, μια ιδιαίτερα συνηθισμένη πρακτική στην Υεμένη. Το ίδιο θα συμβεί αν προσπαθήσετε να φωτογραφήσετε γυναίκες, εκτός του ότι απαγορεύεται ρητά, σας συνιστούμε να μην το κάνετε παρουσία ανδρών και να είστε προετοιμασμένοι ότι θα αντιδράσουν εκστομίζοντας κατάρες και πετώντας πέτρες.

Γυναίκες & ντύσιμο

Η κοινωνία της Υεμένης είναι μια παραδοσιακή, συντηρητική κοινωνία, όπου άνδρες και γυναίκες ζουν στους δικούς τους ξεχωριστούς κόσμους. Ο κόσμος των ανδρών είναι δημόσιος και ανοικτός, ο κόσμος των γυναικών περιορισμένος στο σπίτι, στην αγορά και πάντα σε ξεχωριστούς χώρους.  Αν είστε (δυτική) γυναίκα που ταξιδεύει, ανήκετε σε ένα "τρίτο" φύλο, κινείστε δηλαδή  στους δημόσιους χώρους των ανδρών, αλλά δεν παύετε να είστε και γυναίκα. Δεν είναι απαραίτητο να καλύψετε  πλήρως το σώμα και το πρόσωπό σας, αλλά φροντίστε με ριχτά ρούχα, φαρδιές φούστες ή παντελόνες να καλύψετε τυχόν γυμνό δέρμα και το σχήμα του σώματός σας. Γυμνοί ώμοι, μπλουζάκια χωρίς μανίκια, είναι απαράδεκτα, όπως επίσης τα σορτς για γυναίκες και άνδρες (προξενούν ακριβώς την ίδια εντύπωση σαν να κυκλοφορούσε στη δική μας χώρα κάποιος με τα εσώρουχά του). Το κεφάλι σας δεν πρέπει απαραίτητα να είναι καλυμμένο, αλλά θα κάνετε καλύτερη εντύπωση αν φοράτε ένα μαντήλι. Η ένδειξη σεβασμού στις τοπικές συνήθειες τιμά πρώτα εσάς και μετά τους οικοδεσπότες σας. Με μεγάλη μας λύπη συναντήσαμε τη μοναδική αγενή γυναίκα στο ταξίδι μας με εφαρμοστό τζιν, καουμπόικες μπότες, ακάλυπτους ώμους και μακριά ριχτά μαλλιά, να είναι ελληνίδα που ταξίδευε με μεγάλο, γνωστό ελληνικό πρακτορείο (Tarim, 19 Απριλίου 2006).

 

Γκατ

Ένα από τα πράγματα που θα σας κάνουν εντύπωση στην Υεμένη, είναι οι μεσημεριανές συναθροίσεις, σε μέρη που υπάρχει σκιά, σε μαγαζιά, πεζοδρόμια, για να μασουλήσουν το εθνικό τους ναρκωτικό, τα φύλλα γκατ. Όλοι οι άνδρες χωρίς εξαίρεση και αρκετές γυναίκες (οι γυναίκες δεν το "κάνουν" δημόσια) περνούν αρκετές ώρες την ημέρα με κουβεντούλα και γεμίζοντας το μάγουλό τους με φύλλα γκατ.  Η δράση του φυτού δεν είναι πλήρως γνωστή, το βέβαιο είναι ότι δεν προξενεί βλάβες στην υγεία, δρα ως ελαφρύ διεγερτικό ( οι Υεμενίτες θα σας πουν ότι διώχνει την κούραση, την πείνα, τη δίψα,  βελτιώνει  τη σεξουαλική ικανότητα) και  είναι ψυχολογικά μόνο εθιστικό.  Η δική μας παρατήρηση είναι ότι οι χρήστες γίνονται  σαφώς πιο ομιλητικοί, βρίσκονται σε  ευχάριστη ψυχολογική κατάσταση που διώχνει κάθε δυσάρεστη σκέψη, όπως π.χ. σκέψεις για εργασία.  Δεν είναι κακό να δοκιμάσετε, προσέξτε όμως να μην πάρετε κάποιο φυλλαράκι μαζί σας φεύγοντας από τη χώρα: Στις γειτονικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα κλπ) πηγαίνετε αμέσως στη φυλακή ακόμα και με την παραμικρή ποσότητα, όσο για την Ευρώπη   δεν έχουμε ιδέα πως θα αντιδράσουν οι τελωνιακοί υπάλληλοι στη θέα μερικών φύλλων γκατ.


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.